Tijdens de StalTalks gaven onze designers Guus en Inge een presentatie over de kracht van beeld. Want waarom is beeld nou zo belangrijk?
Het begint allemaal in onze hersenen. Onze hersenen bestaan uit twee helften. In het ene gedeelte zit de ratio, het denken en ook het taalgebied. In de andere gedeelte wordt onze emoties, gevoelens en beeldend denken gereguleerd. Beeld roept hoe dan ook meteen een emotie op. Je voelt meteen een ‘ja’ of een ‘nee’. Woorden overtuigen niet voldoende, omdat ze in ons brein een eigen betekenis krijgen.
Denk bijvoorbeeld eens aan een lachend meisje. Vraag nu eens aan iemand of hij een lachend meisje wil beschrijven. De kleur haar, de leeftijd van het meisje, de kleding die ze aanheeft. Komt deze beschrijving overeen met het meisje dat jij in gedachte had? Waarschijnlijk niet!
Een beeld is eigenlijk een manier om een verhaal te vertellen. Voordat we een beeld gaan maken bedenken we eerst wat het verhaal of de boodschap is wat dit beeld moet vertellen. De boodschap bepaalt voor een groot deel hoe het beeld eruit komt te zien. Uiteindelijk moet een beeld uit zichzelf het hele verhaal kunnen vertellen.
Boodschap > Beeld > Boodschap
De boodschap die we willen overbrengen met het beeld kan verschillende doeleinden hebben. Zo kunnen we verschillende dingen teweeg brengen bij de kijker. Bijvoorbeeld:
Je kunt een simpel beeld helemaal eigen maken door andere stijlelementen toe te voegen. Door de juiste keuzes te maken zorg je er zelfs voor dat het beeld de boodschap nog beter overbrengt. Ook kun je door gebruik van stijlelementen zorgen voor herkenbaarheid. Het is niet voor niets dat bedrijven gebruik maken van een huisstijl. Door consistent gebruik van kleur, typografie en beeldelementen creëer je eenheid en herkenning.
Even terug naar de emoties die een beeld kunnen oproepen. Dit kun je dus ook doen door stijlelementen toe te voegen, maar ook door bepaalde keuzes te maken bij het maken, de selectie en bewerkingen van fotografie.
Een foto dat een zielige of lieve emotie wil uitdragen is vaak vanuit vogelvluchtperspectief geschoten. Iemand die omhoog kijkt, oogt liever en sympathieker. Het tegenovergestelde is het Hero perspectief. Door een foto van onderaf te nemen, oogt iemand juist machtig, trots en sterk. Dus ook bij fotografie is het belangrijk na te gaan welke boodschap je wil overbrengen. Daar maak je vervolgens een foto bij en checkt of de foto overbrengt wat je wil vertellen.
Niet zeker of jouw beeld de juiste emotie overbrengt? Vraag een ander welke emoties het beeld bij hem oproept. Als deze overeenkomen met de emoties die jij wilt overbrengen, dan weet je dat je goed zit. Komen ze niet overeen? Vraag door en probeer erachter te komen waar dit aan ligt.
Hulp nodig bij jouw contentmarketing? Kom eens langs voor een kop koffie of biertje in onze bananenbar! Wij sparren graag met je over de mogelijkheden die beeld heeft voor jouw contentmarketing.