Help, ik ben geen schrijver! | Reclamestal Amersfoort

Help, ik ben geen schrijver!

Reclamestal

Help, ik ben geen schrijver!

15/11/2018

Help, ik ben geen schrijver!

We hebben het allemaal geleerd op de basisschool. Van ansichtkaart tot een blog en van e-mail tot een roman; schrijven komt in heel veel verschillende vormen terug en bijna iedereen doet het ook dagelijks. Maar laten we eerlijk zijn: kunnen schrijven maakt je nog geen schrijver. Net zo min als kunnen fietsen je een Tom Dumoulin maakt. Dus hoe pak je het aan als je bovenop je normale werk ook ineens de taak krijgt een “leuk blogje” te schrijven? De Reclamestal zit gelukkig vol met schrijfgrage typjes (pun intended) die hier wél hun werk van hebben gemaakt. In dit artikel geven we dan ook graag tips!

Waarom moeten we schrijven?

Zoals gezegd: schrijven doen we (bijna) allemaal wel dagelijks. Ook tijdens ons werk. Maar voor velen blijft dit wel beperkt tot ‘functioneel’ schrijven. Daarmee bedoelen we in dit geval het schrijven van e-mails, aantekeningen maken tijdens een overleg of misschien wel het uitwerken van een advies of rapport. En laten we eerlijk zijn: die schrijf je over het algemeen niet om de strijd aan te gaan met de nieuwste Saskia Noort. (Hoewel: hoe leuk zou het zijn als dat saaie jaarverslag een keer wegleest als een ware pageturner? Maar dat is voor een andere keer…)

Maar naast dat ‘functionele’ schrijven, krijgen ook steeds meer mensen in hun werk te maken met het schrijven van andere soorten teksten. Bijvoorbeeld voor een bedrijfsblog, een vakblad of een nieuwsbrief. Hartstikke goed natuurlijk, want actief bezig zijn met contentmarketing en het continu aanvullen van je website zorgen ervoor dat mensen jouw bedrijf kunnen vinden. En wie weet er nou meer van het bedrijf of het vakgebied dan de mensen die er werken? Juist. Maar als Frits de boekhouder deze taak opeens bovenop zijn normale werkzaamheden krijgt, levert dat misschien niet meteen die kickass content waar op gehoopt werd…

“Kom Frits, schrijf jij deze maand even een leuk stukje voor het blog? Ja? Oke top.”

Tips om te gaan schrijven

Fantastische teksten schrijven die lekker lezen, en ook nog duidelijk een boodschap overbrengen is een vak apart. Maar met deze tips helpen we je in ieder geval een heel eind op weg.

1. Zet het in je agenda

Werken onder druk zorgt ervoor dat veel mensen plotseling wonderen kunnen verrichten. Maar als het gaat om iets waar je van nature niet heel goed in bent, kan dat nog weleens een averechts effect hebben (hello writer’s block!!). Begin er dus niet al te laat mee. Zet vooral de deadline in je agenda, maar óók wanneer je eraan begint. Maak er tijd voor vrij en probeer je daar ook aan te houden.

2. Bepaal de boodschap

Zomaar beginnen met schrijven zorgt vaak voor een onsamenhangend verhaal zonder duidelijke boodschap. Bedenk dus eerst wat de boodschap is die je over wil brengen. Waar wil jij de lezer mee helpen? Wat moet hij of zij weten na het lezen van jouw tekst? Hou dit ook in je achterhoofd tijdens het schrijven om te voorkomen dat je – en je lezer dus ook – verzandt in een woordenbrij waar geen chocola meer van te maken is.

3. Doe je onderzoek

Je hoeft natuurlijk geen 3 dagen deskresearch te doen, maar even over het internet struinen om wat interessante feitjes erbij te pakken kan geen kwaad. Bovendien haal je hier ook inspiratie uit door te lezen hoe andere bedrijven over dit onderwerp schrijven.

4. Waar ga je het plaatsen?

Het moge duidelijk zijn dat je op een kerstkaart over het algemeen geen 800 woorden kwijt kan. Maar ook andere kanalen hebben zo hun beperkingen en richtlijnen. Hou hier ook rekening mee voor je los gaat op je toetsenbord. Als er iets moeilijk is, is het wel schrappen in je tekst. Maar ook je tekst langer maken door deze op te vullen met allerlei nietszeggende luchtwoorden – waar we ons op de middelbare school allemaal weleens schuldig aan hebben gemaakt om tot die verplichte 1000 woorden te komen – is niet aan te bevelen.

5. Maak een raamwerk

Wat goed werkt om vorm te geven aan je tekst is om de verschillende onderdelen vast op te schrijven. Zo begon dit blog met een vrij wit a-4tje met alleen steekwoorden onder elkaar. Sommige van die steekwoorden vallen ook weer weg (bijvoorbeeld omdat de 5000 jaar oude geschiedenis van het geschreven woord toch minder bijdraagt aan de boodschap die je wil overbrengen). Maak van die steekwoorden dus een opbouw van je tekst en breid deze vervolgens verder uit tot alinea’s met bijbehorende kopjes. Op die manier hoef je de tekst ook niet per se van begin tot eind te schrijven, maar kan het ook goed zijn dat je een alinea die halverwege de tekst komt als eerste helemaal uitgeschreven hebt.

6. Leg het even weg

Kom je echt niet verder en heb je last van een heuse writer’s block? Leg het dan even weg en ga wat anders doen. Na een paar uur kijk je er weer met een frisse blik naar en zie je plotseling hoe je het verhaal rond kan maken.

7. Laat het een ander lezen

Tijdens het schrijven knip en plak je nog weleens een zin naar een andere alinea of haal je hier en daar een woordje weg, wat kan zorgen voor vreemde zinnen. Bovendien leest een tekst vol type- en spelfouten niet echt lekker weg. Dingen waar je zelf overheen leest als je al een tijdje met je tekst bezig bent geweest.

Wil het schrijven nog steeds niet lukken? Dan kun je ons altijd even bellen!

contact