Dit wordt de nieuwe verpakking van Staatswiet - Reclamestal

Dit wordt de nieuwe verpakking van Staatswiet

Reclamestal

Dit wordt de nieuwe verpakking van Staatswiet

09/10/2019

Dit wordt de nieuwe verpakking van Staatswiet

Het is al even bekend dat er in 2021 een experiment gehouden gaat worden met de verkoop van Staatswiet. In 10 gemeenten gaat dit experiment plaatsvinden om te proberen om de handel in illegale drugshandel tegen te gaan. Afgelopen week verscheen in het NRC een artikel over de eisen die gesteld gaan worden aan de verpakking. Wanneer wij het woord verpakking horen, is onze aandacht getrokken.

De verpakking

We komen wel vaker tegen dat we verpakkingen mogen ontwerpen die aan strenge eisen moeten voldoen, zoals bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenbranche. We gaan dan graag de uitdaging aan om er een strakke verpakking te maken. De criteria voor de verpakking van Staatswiet schrok ons dus niet af. We werden er juist hasjtikke door geïnspireerd. Met zo’n duidelijke briefing kunnen we toffe stuff maken! Wie zegt dat ‘onaantrekkelijk’ niet mooi kan zijn?

De eisen voor de verpakking van Staatswiet

In het artikel van het NRC worden de volgende eisen genoemd die door de overheid zijn vastgesteld:

  • Staatswiet moet een onaantrekkelijke verpakking krijgen
  • Transparante óf dekkende (één kleur) verpakking die tijdens het experiment niet mag veranderen
  • Etiketten moeten minstens 30% van de verpakking bedekken
  • Lettertype moet Helvetica zijn, in zwarte inkt
  • Verpakkingen zijn vrij van beeldmerken of bewerkingen die de verpakking aantrekkelijker maken
  • Er mag niet vermeld worden wat voor effecten het gebruik van wiet heeft
  • Wél moeten er gezondheidswaarschuwingen op

Kleuren van 2021

In 2021 zal het experiment ‘live’ moeten gaan. Welke verpakking gebruikt gaat worden mogen de (legale) wiettelers zelf beslissen. Wij hebben alvast een voorstel gemaakt voor de telers. Als je de verpakking een kleur moet geven, moet dit aan natuurlijk een kleur zijn die bij het jaar 2021 hoort. Aan de andere kant moet een kleur ook tijdloos zijn om te voorkomen dat je na een jaar wéér een andere verpakking moet laten ontwerpen. Wij hebben in ons voorstel drie kleuren gebruikt: A.I. Aqua Color, Quiet Wave en ‘gewoon’ zwart. Die eerste twee zijn door het WSGN voorspeld als kleur van het jaar 2021.

We love Helvetica!

Voor de verpakking moet dus het lettertype Helvetica gebruikt worden. Komt dat even goed uit: in de Reclamestal zijn we gek op Helvetica! Dit lettertype bestaat langer dan 60 jaar en is nog altijd even tijdloos en wordt nog steeds vaak gebruikt in huisstijlen.

Lees altijd de bijsluiter

Zoals je tussen de eisen ziet staan, moeten er ook gezondheidswaarschuwingen bijgesloten worden. We weten niet precies wélke waarschuwingen hier in moeten komen te staan, dus we hebben zelf even een tekst met een knipoog geschreven. Leuker om te lezen dan een Lorum Ipsum!

Ook te maken met strenge eisen?

Heb je een product en ben je op zoek naar een verpakking die klapt? En moet je op jouw verpakking nét als de wiettelers rekening houden met strenge regelgeving? Neem dan vooral contact met ons op: we denken graag met je mee om tot een strak ontwerp te komen!

contact