Concrete en effectieve leerdoelen opstellen - Reclamestal

Concrete en effectieve leerdoelen opstellen

Reclamestal

Concrete en effectieve leerdoelen opstellen

12/10/2020

Concrete en effectieve leerdoelen opstellen

Nienke loopt sinds kort stage bij de Reclamestal. Ze is 4e jaars Styling, Interieur en Vormgeving student aan het Nimeto in Utrecht. Ze heeft voor haar stage leerdoelen opgesteld. Iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen, ook voor je werk. Want je raakt toch nooit uitgeleerd? Lees in Nienkes blog hoe ze haar leerdoelen effectief opstelt en hoe jij dat dus ook kan doen!

Persoonlijke ontwikkeling

Leerdoelen klinkt iets heel schools, maar dit onderwerp is eigenlijk op iedereen van toepassing! Je wilt je toch altijd blijven ontwikkelen en ergens naartoe werken? Of je nou student bent of al jaren aan het werk bent; leerdoelen helpen je bij jouw persoonlijke ontwikkeling!

Leerdoelen bepalen

Bij de eerste stap ga je bedenken wat je wil bereiken. Om jezelf hierin niet te beperken, hoef je bij deze stap nog geen rekening te houden met de haalbaarheid, de tijd of andere aspecten. Stel jezelf de vraag: ‘’waar wil ik, in de ideale situatie, over een tijd staan?’’

Schrijf het op

Bij deze stap is het belangrijk om alles wat je wil leren op te schrijven. In de volgende stappen ga je pas dingen schrappen om het doel concreet te maken. Wat ik zelf doe, is alle punten in notities in mijn telefoon zetten. Deze heb ik altijd bij de hand, dus als me iets te binnen schiet, schrijf ik het op!

Persoonlijk leerdoel

Als je daar niet uitkomt, kun je ook opschrijven wat je al kunt, maar wat je nog wil verbeteren. Bekijk het breed! Je hoeft niet alleen maar vaktechnische leerdoelen te hebben, maar juist ook op sociaal of persoonlijk gebied valt veel te halen.

Kernkwadrant

Je kunt ook gebruik maken van het kernkwadrant. Hierbij zet je kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen tegenover elkaar. Op deze manier kun je juist uit je kwaliteiten een nieuw leerdoel laten komen. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier!

Schrappen

Misschien gaat het jou wel heel makkelijk af en heb je een hele lijst met leerpunten opgesteld. Dan is het belangrijk om punten te schrappen. Je kunt namelijk niet teveel doelen tegelijk nastreven. Als je dit wel doet, krijg je sneller de neiging de handdoek in de ring gooien. Stel 2 tot maximaal 10 leerpunten voor jezelf op.

Leerdoel formuleren

Nu ga je van je leerpunten concrete leerdoelen maken. Je neemt de leerpunten dus onder de loep. Daarbij moet je de volgende punten nalopen:

Wanneer wil ik dit doel bereikt hebben?

Persoonlijk wil ik mijn leerdoelen aan het einde van mijn stage behaald hebben. In Januari dus.

Waarom wil ik dit doel bereiken?

Een van mijn leerdoelen is: ‘Websites leren vormgeven aan de hand van het programma Adobe Xd’. Dit kan ik goed gebruiken in mijn carrière als designer.

Is mijn leerdoel haalbaar of hoe maak ik het haalbaar?

Bovenstaand leerdoel is voor mij haalbaar, omdat ik weet dat ik een half jaar tussen pro’s in dit programma en in dit vak werk. Ik kan dus alles wat ik niet weet vragen. Ook heb ik gevraagd of ik gerelateerde opdrachten mag uitvoeren, zodat ik het in de praktijk breng.

Wat of wie heb ik nodig om dit te kunnen bereiken?

Ik heb hiervoor een Adobe licentie voor Adobe Xd en begeleiding van mijn collega’s bij Reclamestal nodig.

Hoe ga ik mijn vorderingen in dit leerdoel bijhouden of inzichtelijk maken?

Ik heb een aantal data vastgelegd waarop na ga hoever ik ben in mijn leerproces. Als blijkt dat ik achterblijf, dan moet ik kijken waarom dit zo is en of ik het leerdoel moet aanpassen.

Een leerdoel staat niet gelijk vast. Misschien blijkt dat je leerdoel toch te ambitieus was voor de tijd die je jezelf hebt gegeven. Wees niet te streng voor jezelf! Blijf altijd terugkijken naar je doelen, zodat je ziet welke stappen je maakt! Gun jezelf de tijd en ruimte om te groeien. Natuurlijk moet je jezelf ontwikkelen op je eigen manier. Dit heeft mij persoonlijk geholpen en als het zo blijft gaan, kan ik mijn lijstje met doelen over 5 maanden afstrepen!

contact